U bent hier:  Home > Informatie over meeuwen > Weetjes
Nederlands | Français | Deutsch

Over meeuwen

Weetjes

Wat doe je als je een gekwetste meeuw vindt?

Vind je een gekwetste meeuw of andere wild dier? Neem dan contact op met het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren op het nummer 059 80 67 66.

Elke dag open van 9u tot 12u en van 13u30 tot 17u30.
Zinnialaan 8, 8400 Oostende (map).

Vanaf eind 2008 verhuist het opvangcentrum naar het Domein Raversijde, Nieuwpoortsesteenweg 636 (map).

Broedgewoonten van grote meeuwen (kleine mantelmeeuw en zilvermeeuw)

Een volwassen meeuw, van drie jaar of ouder, komt meestal terug naar de plek waar hij het jaar er voor met succes gebroed heeft. Meeuwen die voor het eerst broeden zoeken vaak een plek in de buurt van hun eigen geboorteplaats.
De meeuwen komen in februari terug in het broedgebied. Begin maart zijn de paringsrituelen in volle gang en eind april zijn de nesten klaar voor gebruik.
In de laatste dagen van april en begin mei worden er drie eieren per meeuwenpaar gelegd. Tot het moment dat de eieren uitkomen, blijft de overlast meestal redelijk binnen de perken.

In juni, als de eieren zijn uitgekomen, worden de volwassen dieren erg actief en schreeuwen de kuikens constant om eten. In juli als de jonge vogels hun eerste vlieglessen krijgen, is er het meeste lawaai. De volwassen dieren beschermen hun jongen fanatiek en zijn erg luidruchtig. Tegen het eind van de zomer zwermen oude en jonge vogels uit en keert de rust langzaam weer terug. Tot het volgend broedseizoen...

Kleurringen

Informatie over meeuwen en kleurringen »
Vogelzendernetwerk

Meer informatie over het volgen van meeuwen met GPS.
Weetjes