U bent hier:  Home > Meeuwenoverlast > Meeuwen en afval
Nederlands | Français | Deutsch

Meeuwenoverlast

Meeuwen en afval

De klachten over meeuwen die de straten en het openbaar domein vervuilen met afval doet zich over de ganse kust en zelfs in het binnenland voor. De klachten worden niet systematisch geregistreerd.

Vroeger, toen gesloten metalen vuilnisbakken nog de standaard waren, konden de meeuwen niet bij ons afval. De komst van de plastiek vuilniszak betekende een waar feest voor de meeuwen. Het is bijna hoofdzakelijk de zilvermeeuw die in het vuilnis neust. Met hun krachtige snavels scheuren ze de zakken met gemak open.
Ook niet-afgesloten vuilbakken op openbare plaatsen zijn een gedekte tafel voor de meeuwen. En dan zijn er nog de talrijke kustbezoekers en bewoners die de sympathieke vogels maar al te graag een frietje of andere hap toesteken.

De rommel die op straat achterblijft leidt tot veel ergernis bij de gemeenten en de kustbewoners.

Hoe kunnen we het ongemak best vermijden?

Eigenlijk is er maar één oplossing: zorgen dat de meeuwen niet aan het vuilnis geraken. Dit kan door:

  • De tijd tussen buiten zetten en ophalen van afval zo kort mogelijk te houden;
  • Afval in afgesloten containers te verzamelen;
  • Vuilniszakken te beschermen in korven of met zeilen; dezelfde maatregelen worden gebruikt om vossen bij afval weg te houden;
  • Afhaalrondes ’s nachts of zo vroeg mogelijk ’s morgens te organiseren.

Het gebruik van extra sterke vuilniszakken bleek geen sluitende oplossing te leveren. Sommige inwoners zweren bij het gebruik van azijn, javel, WC reiniger... maar 100% doeltreffend is nog geen enkele methode bevonden.Meer lezen over meeuwen en huisvuil PDF (.PDF, 780 KB)


Gemeenten of afvalintercommunales die innovatieve methoden uitproberen om de afvaloverlast door meeuwen te beperken, kunnen van de provincie West-Vlaanderen een subsidie bekomen van 50% met een maximum van €2500,-. Meer informatie: Peter Norro, 050 40 32 90.

Klik hier voor het subsidiereglement PDF (.PDF, 110 KB)
Meeuwen en afval